Четвъртък 02, Май 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 17.04.2024г.
МАТЕМАТИКА В РИТМИ И БАГРИ
     Съществуват най-разнообразни мнения по въпроса какво точно изучава математиката, от което произтичат различните определения на тази наука. Фигурите и формите са навсякъде край нас и присъстват във всичките ни дейности.
     Въодушевени от пролетните празници учениците от шестите класове, изготвиха в часовете по математика проекти на тема" Български шевици". Техните картини украсиха училищната библиотека, а децата разказаха за това как чрез красивите бродерии върху дрехите си нашите предци са предавали послание за здраве, любов и благоденствие.
     Седмокласниците пък показаха, че математиката е в основата и на музиката. Връзката между музиката и математиката датира от времето на древногръцките философи. Платон и неговите последователи били толкова убедени, че музиката е част от математиката, че я включили в техния „Квадривиум” наред с геометрията, аритметиката и астрономията.
     Българската народна музика със своите неравноделни размери беше предмет на презентацията на децата на тема „Математика в ритми“. Техните думи бяха подкрепени и нагледно от Антон, Виктория и Десислава, които пресъздадоха нагледно обсъжданите хора и ръченици.
     Една от причините за дълбоката връзка между музиката и математиката се крие в човешкия мозък – едни и същи центрове се активират при решаване на задачи и свирене на инструмент. Развиват паметта, ориентацията, вербалната памет, интелигентността и грамотността. Ето защо седмокласниците горещо препоръчаха на своите съученици да слушат своята любима музика докато решават домашните си.
 
     Автор на статията: Маргарита Кирева
 
 
Повече снимки може да видите в нашите галерии или на следните линкове:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Сподели: