Сряда 24, Април 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 27.02.2020г.
ДЕН ЗА БОРБА С ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ
„ДЕН НА РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА“
 

 

На 25.02.2020 г., в навечерието на Деня на розовата фланелка, учениците от група „Граждани на света“ организираха и  представиха  презентация под надслов „Гражданството и насилието“ пред своите учители и съученици. Презентацията предизвика оживена дискусия, като всеки от присъстващите имаше възможност да се изкаже и да запише свое послание на розова фланелка.
Всички бяха единодушни: „Да, насилие е имало и ще има по света, но ние не трябва да сме равнодушни, а да  се борим срещу него и да не допускаме то да става модел на поведение. Ако всички хора обединят усилията си в тази посока, ще има все по-малко страдание и скръб по света.
 
Автор: Таня Каражекова
 
 
Последната сряда на месец февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Позната е също и като „Ден на розовата фланелка“. На този ден участниците носят розово, за да изразят своята позиция.
Всичко започва през 2007 г. като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в Канада. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия обявява този ден от февруари за ден срещу тормоза в училище. Всяка следваща  година все повече ученици го отбелязват, идвайки в училище с розови тениски и дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. Скоро инициативата се подема и от хиляди училища по целия свят. За първи път в България се отбелязва през 2012 г.
 
 
Повече снимки може да видите в нашата галерия или на следния линк:
 
 
 
Сподели: