Събота 20, Април 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 20.12.2019г.
ДА СЪХРАНИМ БЪЛГАРЩИНАТА
И ДА ПРЕТВОРИМ СИЛАТА НА БЪЛГАРСКИЯ КОРЕН
В НАШИТЕ ДЕЦА
 
Коледа – семейство, уют, дом и топлина!
В подготовката за празника  най-свещен за дома е ритуалът  на стопанката по омесването на обредния хляб. Той  не е само  в центъра на коледната вечер  и трапеза, но има и своето символно значение за сплотеност, плодородие и надежда за добруване.
За поредна година СУ „Васил Левски” обединява родители, ученици и учители в желанието да опази една стара българска традиция – приготвянето на коледни питки. Ден преди ваканцията, по традиция, всеки клас замеси и нарече с най-красиви думи своя коледен хляб. Така учениците имаха възможността да  се докоснат до древната сила на народните обичаи и ритуали и да претворят с ръце и думи българското. В този ден, сближени от единна кауза, родителите и учителите  запознаха малчуганите  с древните символи – грозд, слънце, кръст, житен клас, за да могат малките ръчички на надеждата да се научат как да вплетат в хляба мислите и пожеланията си за берекет, късмет и здраве.
Според българския обичай – месене на обредните хлябове, се преценява майсторството на обитателите на дома. Затова учителите и директорът на СУ „Васил Левски” – госпожа Милена Михайлова, майсторски омесиха обреден хляб, достоен за кулинарно изложение. В подготовката му се включиха и кметът на село Гарваново – Иван Христов и доведената от него майсторка на обредни хлябове – Радка Петкова. Участие взеха и представители на Обществения съвет на училището. Обредните хлябове се пекат и на следващата сутрин се разчупват и се наричат за всяко дете за здраве и късмет.
Питка на Игнажден с паричка за благоденствие и успех на цялото училище разчупи и директорката на училището.
В този ден с най-голямо нетърпение учениците очакваха и посещението на коледарите. Песни и пожелания за благопулучие най-напред те отправиха към цялото училище. Тяхната благословия и наричания огласиха и всяка класна стая, а домакините ги дариха с най-различни дарове.
В рамките на два дни СУ „Васил Левски” претвори в училищните коридори българската традиция за Коледа, разказа на своите ученици за силата на българския корен, даде на всяко дете частица българщина и показа на своите възпитаници, че най-ценното на коледния празник е семейството да бъде заедно.
 
 
Повече снимки може да видите в нашите галерии или на следните линкове:
 
 
 
 
 
Сподели: