Вторник 23, Април 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 31.10.2019г.
НАШЕТО УЧИЛИЩЕ –
С УЧАСТИЕ В МЕЖДУНАРОДНАТА
ГОДИШНА E-TWINNING КОНФЕРЕНЦИЯ – ФРАНЦИЯ
В периода 24-25.10.2019 г. се проведе Годишната e-Twinning Конференция в град Кан /Манделю-ла-Напул/ на брега на фреската Ривиера в хотел Пулман. В нея взеха участие над 500 eTwinning учители от всички европейски страни, както и представители на европейското и националните звена на програмата eTwinning, част от програмата Еразъм+, образователни експерти, представители на образователните министерства и много приятели на програмата.
Темата на Годишната eTwinning конференцията бе „Демократичното образование“.
Бих искала  да споделя основните акценти в това мащабно събитие, в което участвах като представител на преподавателския състав от нашето училище и като eTwinning учител. В рамките на три работни дни участниците обсъждихме главния в днешния момент въпрос: как нашите ученици да израстват още от ранна възраст като граждани, в какво общество ще живеят в бъдеще и как учителите да насърчаваме  участието на младите хора в демократичния живот,  да им предоставяме знания за демократичните процеси и  институции, да формираме и развиваме тяхното критическо мислене, да ги окуражаваме да изказват и взимат активна позиция. Демокрацията като основополагаща ценност на ЕС не е даденост – за нея трябва да се работи, тя трябва да се научи, да се разбере и изживее. А къде другаде ако не в училището това може да се случи? Подчертана бе ролята на eTwinning учителя и на eTwinning програмата като отличен инструмент за създаване на междукултурно  разбирателство и сътрудничество  през граница.
Конференцията бе открита от френския Министър на образованието, с последвали панелни сесии с речи на представители на Европейската комисия. Главния поздравителен адрес бе направен от проф. Изабел Менезис от университета в Порто, Португалия. Тя призова училището да стане ключовото място с повече демократична култура, по-тясно свързана с живота на учениците и с възможности за преживявания, в това число чрез проучвания и участия в събития на социална тематика съвместно с различни институции и местната власт във всяка общност.
На конференцията се състоя и церемонията по връчване на наградите на най-добрите 16 eTwinning проекта в Европа за 2018 в различни възрастови категории, включително и на българската награда „Пейо Яворов“ за проекта „Няма граници за четенето“, осъществен от четири страни-партньори.
По време на конференцията бяха проведени 44 уъркшопа, като всеки учител  бе предварително регистрирал участието си в четири от всичките. На тях бяха представени някои от наградените проекти, осъществиха се срещи за намиране на партньори за нови такива, споделиха се добри практики, осъществиха се нови професионални запознанства. В последния ден от конференцията се проведе интерактивната игра „Демократично участие в страната eTwinlandia“, в която всички участници бяха разделени по отбори от отделните селища на тази страна с мисията чрез демократично обсъждане, предложения и гласуване да се разреши казуса - кое селище да пази намерения фрагмент от емблемата на страната и да възстанови  историческия блясък на държавата. Имаше победители, които изложиха решенията си на аудиторията, а всички в залата гласуваха онлайн за най-правилното от тях, обединявайки се около главното – че историческото и културното наследство трябва да се споделя с всеки и принадлежи на всеки гражданин в гражданското общество.
В някои от сесиите бяха представени и изискванията за eTwinning училищата като модел за останалите в общността, възможност за споделено лидерство и място за професионално развитие на преподавателския състав.
В конференцията българската делегация се състоеше от 10 eTwinning  учители, работещи в различни градове и образователни степени, избрани за участие в този голям форум след конкурс през месец септември, между които и трима eTwinning  посланици. Ръководител на делегацията бе г-жа Милена Караангова – координатор на българското звено на програмата eTwinnin в ЦРЧР. Представител на МОН бе г-жа Ажда Хасан – Директор на дирекция „Международно сътрудничество“.
eTwinning, Общността на училищата в Европа съществува от 2005 г. и в нея работят около 700 000 учители и милиони ученици, които заедно са осъществили досега повече от 93 000 завладяващи проекта чрез онлайн сътрудничество през границите.
Горда съм, че съм част от тази общност и че нашите проведени до сега проекти с талантливите ни ученици са винаги награждавани с Национален и Европейски знак за качество. Това значи много и най-вече – училището ни върви във вярната посока  и нашите ученици все по-осезателно се възприемат  като част от европейското демократично общество.
 
За вас сподели:
Илияна Панайотова
 
 
Сподели: