Четвъртък 25, Април 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 16.10.2019г.

КАК БЕЗОПАСНО ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ИНТЕРНЕТ - полезен урок по Информационни технологии за 5 клас

 

 

На 16.10.2019 година учениците от 5а, 5б и 5вклас - 2ра група, проведоха интересен практически урок по Информационни технологии под ръководствота на госпожа Виолета Митева и г-жа Станимира Михова. Темата на урока беше „ Безопасното използване на интернет, правила за безопасна работа“ и използването на интернет в помощ на учебните предмети в училище.

Урокът започна с въпроса към учениците: „Какво значи интернет за децата?“ В днешния високо компютъризиран и дигитализиран свят, децата още от 3-годишна възраст с лекота се научават да използват електронните устройства – телефони, таблети, компютри. Гледат филмчета, говорят с баба си по скайп и използват всички съвременни технологии по-добре от някои възрастни. За тийнейджърите интернет е начин на живот, въпрос на социален статус и съвсем естествено – среда за учене.

Учениците бяха запознати чрез забавно видео със същността на интеренет като световна глобална мрежа, състояща се от милиони и милиарди компютри. Наблегна се на най-използваните браузъри, техните функционални възможности, както и приставки за защита от неподходящо съдържание, реклами и друг вид нежелана информация.

Г-жа Виолета Митева представи в 5в клас кратка презентация на учениците за информационните технологии и социалното общуване. Общуването през Интернет е също толкова реално, колкото и във физическия живот. Положителните страни са свързването на хора, обмяната на мнения и ресурси на отдалечено разстояние, светкавичното намиране на информация, възможността  да покажем всичко сътворено от нас на толкова широко. Но има и своите недостатъци – шегата в интернет много лесно преминава в обида, а съдържанието което споделяме, често засяга личното пространство на други.  

След това учениците сами прочетоха основните правила за безопасна работа и поведение в интернет. Всеки обясни как разбира прочетеното правило и какви препоръки дава към своите съученици, за да спазват безопасно поведение при сърфиране и търсене на информация в интернет.

Гост на урока във втора група 5в клас беше госпожа Мариана Калъпова, заместник директор по учебната дейност.

Часът приключи с обещанието всички да спазват правилата за безопасно общуване и сърфиране в интернет.

 

  

Виолета Митева, Ръководител направление ИКТ

 

Сподели: