Четвъртък 18, Април 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 10.06.2019г.

КОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „СЪДБОВНИТЕ ДАТИ НА БЪЛГАРИЯ – ИСТИНИ И ЗАБЛУДИ“

 


Конференция на тема „Съдбовните дати на България – истини и заблуди“ се проведе в областна администрация в Хасково с участието на историци и ученици.
Основен инициатор на конференцията е абитуриентът на ПМГ „Боян Петканчин“ и златен медалист от националната олимпиада по история Антон Атанасов. Форумът беше открит от областния управител Станислав Дечев, който разказа, че Атанасов е изпратил писмо до него и общината с искане отбелязването на гибелта на Васил Левски да е на 18, а не на 19 февруари, защото това е датата, когато Апостолът е обесен.
Атанасов изброи общини в България, където честванията са на 18-ти, сред които е и Карлово. Той посочи, че по същия начин много хора считат, че Христо Ботев е загинал на 2 юни, а в същност поетът-революционер намира смъртта си на 1 юни.
Антон Атанасов беше поздравен за инициативността си от доцентите в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ Тодор Радев и Божидар Драганов. Двамата се обединиха около мнението, че историята е точна наука и трябва през обществените нагласи в определен момент да бъдат чествани коректните дати. Радев призна, че сега има голям хаос в празничната ни система и даде за пример, че честваме 6 септември и 22 септември по стар стил, а 3 март – по нов стил. Според него най-правилно ще е да се върнем към стария стил и гибелта на Левски да се отбелязва на 6 февруари, а тази на Ботев – на 20 май.
Уредникът в Регионалния исторически музей в областния град Милен Вълчев съобщи, че в Хасково вече е променяна дата на честване, което е решено от местната управа. Става въпрос за освобождението на града което дълги години е чествано на 20 януари, но след преизчисление вече се празнува на 19 януари. Той допълни, че всяка община сама може да реши кога да чества определена историческа дата.
На конференцията присъстваха и ученици от 9. и 10.клас, от СУ „Васил Левски” – Хасково, с ръководител Петя Йорданова.
 
Статия и снимки: haskovo.info
 
 
 

 

 

 

Сподели: