Четвъртък 25, Април 2024г.
Текущи новини
Публикувана на: 25.04.2019г.

СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

На 23.04.2019 г. в СУ „Васил Левски“ – гр. Хасково се проведе  мероприятие на МО „Природни науки“.  То беше заключителен етап от серия от събития посветени на популяризиране на природните науки. Прогресивното човечество, осъзнавайки важността на познаването на природата  е обявило 2019 г. за ГОДИНА НА ПРИРОДНИТЕ НАУКИ. Знанията в тази област ни дават възможност да бъдем полезни за себе си и за околните. Да опазим нашия дом – Земята. Да я запазим за бъдещите поколения.
Нашето училище винаги е било и ще бъде  средище за подготовка на специалисти в областта на природните науки. Учениците от гимназията с профил „Природни науки“ се занимават по-задълбочено с изучаване Биология и Химия, което им позволява да се подготвят успешно за кандидатстване в перспективните специалностите като: медицина, фармация, стоматология, екология, генетика, молекулярна биология, химични технологии, хранително-вкусови технологии, аграрни технологии и много други.
Интереса към науките се провокира с различни мероприятия:
  • Отбелязване на ДЕНЯТ НА ВОДАТА с изготвяне на модел на затворена екосистема. В него учениците наблюдаваха кръговрата на водата и неговото значение за живота на Земята.
  • Отбелязване на ДЕНЯТ НА ЗЕМЯТА с посещение на разсадник в Момчилград, където учениците проследиха и научиха етапите на отглеждане на дърво от семе до възрастен екземпляр.
  • Отбелязване на ДЕНЯТ НА КОСМОНАВТИКАТА И АВИАЦИЯТА с конкурс за рисунка и презентация на тема „КОСМОСЪТ – НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО“. Учениците от нашето училище създадоха космическа галерия, в която изложиха своите детската фантазия, творческа активност и интерес към изучаване на космосът.
Бяха отличени с грамоти и награди следните ученици:
     Първо място за рисунка Елена Димова – 5 в клас
     Първо място за рисунка Радина  Иванова– 7 в клас
     Поощрителни награди за рисунка:
     Вяра Петрова - 5 в клас
     Яница Борисова - 5а клас
     Стамен  Велков – 6 а клас
     Никола Стефанов – 7а клас
     Теодора Янева – 7в клас
     Анелия Демицас – 7б клас
Първо място за презентация Денислава Янкова от 7а клас.
Първо място за презентация Синем Емин и Хълмие Хюсеин от 10 клас.
Второ място за презентация Християна Райчева от 7в клас.
 
     Кулминационен момент беше състезанието по природни науки „Науката - позната и непозната“, в което  мериха сили седмокласниците от нашето училище. Задачите оценяваха функционалната грамотност на учениците и до каква степен  могат да прилагат научните начини за мислене в ситуации, с които могат да се сблъскат във всекидневния си живот. Учениците вложиха усилия, знания, фантазия, жар и емоция и се представиха достойно. Състезанието беше изключително оспорвано и победителят 7 б клас, беше излъчен само с една точка разлика.
Тържеството в чест на ПРИРОДНИТЕ НАУКИ завърши с торти за трите класа връчени от Директора на  училището г-жа Милена Михайлова.
Поздравления за отличното представяне на всички участници. Изявихте се като мислещи и подготвени хора. Предстои ви изкачването на нови върхове. Ще избирате своето бъдеще. Ако сте се насочили към природните науки и професиите, свързани с тях, продължете образованието си в нашето училище, където те са профилиращи и ще получите отлична подготовка. 
 
Повече снимки може да видите в нашите галерии или на следните линкове:
 
 
 

 

 

Сподели: